Bună! Sunt Anghel, călăuza ta în propria mea transpunere a lumii printr-un blog.

Dă *click* aici pentru a merge către conținut!

Briciul lui Occam

Asta ar trebui să servească drept postarea mea motivațională, culmea, se va afla probabil destul de jos în listă. E și jos în listă și mai are și un titlu destul de banal, totuși, reprezintă un concept filozofic. Aveți, câteodată, senzația că sunteți puși în fața unei situații în care puteți alege calea grea sau calea ușoară? Că domină cele două emisfere ale exitenței voastre? Una epicuristă, alta stoică? Da, ceva de genul acesta. Și ce alegeți? Există, desigur, o tendință dublă. Tendința de a alege greul pentru a vă iniția în viață, de pildă… sau chiar din simplul concept capitalist că trebuie, că e MUSAI să alegem calea grea, că prin calea grea facem, de fapt, alegerea corectă. Nu criticăm, trebuie să recunoaștem aceste concepte de gândire, nu să le criticăm, ci să le recunoaștem, căci dacă am dori să le apreciem, atunci ne răpim de imparțialitatea înspre care milităm.
Totuși, briciul lui Occam (lat. novacula Occami) se vrea subiectivă înspre pledarea căii ușoare. Totuși, această cale ușoară nu se vrea, neapărat, în legătură cu acest epicureism asociat ei, ci din contră, se consideră varianta simplă dar, în același timp, corectă. Acest concept al briciului lui Occam vine în răspunsul pe care trebuie să și-l dea cineva aflat în impas, aflat într-o lamentație, într-o cugetare filozofică. Putem, prin această teorie, să privim ce căi diferite ar fi putut lua anumite figuri din istorie sau literatură dacă ar fi mers pe principiul briciului lui Occam. Din literatură, desigur, putem să ne gândim asupra figurilor precum cele ale fraților Karamazov și, tot din literatura rusească oferită de Dostoievski, la Raskolnikov.
Totuși, aceast concept trebuie tratat cu atenție, nu înseamnă că, de pildă, pus în fața unei situații critice în viață ar trebui să alegem situația ușoară a sinuciderii. De ce? Păi William Occam era un preot, cu siguranță că această mentalitate nu se aplică în oricare aspect al vieții. Deși, totuși este interesant cum asemenea concept, în fond, epicureic, s-a putut naște dintr-un practicant al unei religii care-și are motive stoice la origini.

Blog la WordPress.com.

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe